En una vivenda entre mitgeres, situada a Manacor hem realitzat una coberta ajardinada de 40 m2, amb 25 cm de gruix de terra, que s’està utilitzant com a hort urbà ecològic.
A partir de la primera planta l’element estructural predominant és la fusta: bigues de fusta lamina i taulells estructurals OSB, combinats amb pilars i jàsseres metàl.liques. La coberta està calculada per soportar una sobrecàrrega d’uns 800kg/m2.
Al damunt les biguetes de fusta laminada GL24h de 10×20 cm s’hi han col.locat taulells estructurals de OSB de 22mm del tipus 3 (utilitzables en mitjà humit). Les pendents han estat realitzades amb el mateix aïllament, per tal de reduir pesos, en aquest cas s’ha col.locat com a mínim 8 cm de suro natural. El suro és un excel.lent aïllament tèrmic, té un bon comportament acústic, és transpirable, imputrescible, resisteix l’atac d’insectes i fongs, no emet vapors ni partícules tòxiques, té una elevada ressistència a la compressió, és ingífug (M-2) i té una bona relació qualitat-preu.
Davall el suro, en la cara calenta s’hi ha col.locat una barrera de vapor per evitar les possibles condensacions intersticials.
La impermeabilització utilitzada ha estat una tela de EPDM de 1.14 mm, sense adherir al soport de base i rematada amb un perfil lateral de subjecció. L’EPDM, dins el mon de les teles impermeables és la millor a nivell de flexibilitat, ressistència i durabilitat i permet la recollida d’aigua potable. És sense dubte la més ecològica, comparada amb les de PVC o les asfàltiques. És el tipus de tela que es sol utilitzar en els petits i grans embassaments.
Es va realitzar la prova d’estanqueitat preceptiva, per tal d’assegurar-nos de que no perdés per cap punt. Les unions d’aquest tipus de tela es fan “vulcanitzades”, que seria com una soldadura en fred, de manera que un cop passat el temps necessari les dues parts formen un mateix cos. És el mateix procés que es fa quan es posa un parxe a una roda de bicicleta.
Començam la coberta ajardinada pròpiament dita. Les capes de baix cap a d’alt són:
1.- Manta retenidora: absorbeix aigua per mantenir més temps la humitat i estalviar en aigua, i protegeix la tela impermeable.
2.- Placa drenant de polietilé: també fa les funcions de retenir part de l’aigua i de drenar la resta, a més de proporcionar protecció a les capes inferiors.
3.- Manta separadora: geotèxtil anti arrels, per tal que les arrels no baixin per davall d’aquest nivell. També evita que les terres passin a un nivell inferior.
Ha arribat l’hora de col.locar el substrat o la terra preparada. En aquest cas un company em va preparar una terra on hi va mesclar fibra de coco, turba, fems de bèstia i pedra pomez, per tal de que fos lleugera, esponjosa, amb prous nutrients i amb capacitat per retenir l’aigua.
Ja podem començar a replantejar l’hort. Aquí aplicàrem el sistema de “Parades en Crestall” del mallorquí Gaspar Caballero. Es tracta de fer com a mínim 4 parades amb uns camins intermitjos per passar.
Amb aquest sistema la terra que es cultiva no es trepitja, per això hi ha teuladers al mig de cada parada per poder posar el peu si és necessari. Dins cada parada s’hi col.loca sustrat o fems compostat. Al mig dels tauleders s’hi sembren flors i plantes aromàtiques per afavorir la polinització dels cultius. També és convenient montar un sistema automàtic de reg, per treure feina. El recomanat és del tipus de tub exudant.
Llavors dins cada parada s’hi sembren les llavors o el planter segons les famílies a plantar. Cada parada té unes famílies asignades i cada any es fa una rotació per tal que un mateix cultiu no torni passar per la mateixa parada fins al cap de 4 anys, d’aquesta manera els nutrients que aporta o treu cada culti es van conpensant.
I vet aquí el resultat uns mesos després d’haver fet la sembrada: mongetes, tomàtigues, prebes, albergínies, enciams, cogombres, cebes, remolatxes,… pràcticament sense haver de treure cap herba i sense utilitzar cap pesticida. Un element adicional que no pot faltar a l’hort és la compostera, per compostar les restes de fruita i verdura dels menjars de cada dia així com les restes de poda de l’hort.
Aquí podeu veure l’esquema utilitzat, amb les parades, les famílies que van a cada parada i la classificació dels aliments segons les famílies. També es pot veure el sentit de rotació del cultiu. Animau-vos, és molt fàcil de fer i dóna molt bons resultats sense pràcticament manteniment.
7 - 12
<
>