Originalment el terme permacultura prové de les paraules “agriCULTURA PERMAnent”, però és un concepte molt més ampli, que inclou aspectes que van molt més enllà de la simple agricultura ecològica.
La permacultura no és només una forma diferent, més natural, de cultivar la terra o gestionar correctament el territori i els seus recursos, sinó que engloba actituds i formes de vida més sostenibles i respectuoses amb el planeta. Es pot entendre com un filosofia de vida, com una manera de viure i de sentir.
Com hem dit, la permacultura es pot aplicar a tots els aspectes de la vida, sigui on sigui que l’apliquem però té uns principis bàsics o ètica dels quals hem de partir:
– Cuidar la terra: cuidar els sòls, les espècies, l’atmosfera, els boscs, els microhàbitats, els animals i l’aigua. Les activitats que hi duguem a terme han de ser inofensives i rehabilitadores, amb una conservació activa i un ús ètic dels recursos.
– Cuidar la gent: fomentar l’ajuda mútua entre persones i comunitats, tenint en compte les necessitats bàsiques d’alimentació, educació, treball, aixopluc i contacte humà.
– Compartir els recursos: és la contribució del temps i l’energia per aconseguir els objectius enfocats a la cura de la Terra i de la gent. Després d’haver cuidat les nostres necessitats bàsiques i dissenyat els nostres sistemes el més hàbilment possible, podrem extendre la nostra influència i enfocar les nostres energies cap a ajudar els altres a que també ho aconsegueixin.
Un hàbitat dissenyat segons els principis de la permacultura s’entén com un sistema en el qual es combinen la vida dels éssers humans amb la dels animals i plantes d’una manera respectuosa i beneficiosa, per tal de proveir les necessitats de tots d’una forma adequada.