Guia per construir una vivenda en temps de crisi:
– Econòmica: el punt de partida de la nostra futura vivenda serà el pressupost de què disposam, no està prohibit el luxe en una casa econòmica, però hem de tenir clar que gastar en un producte o una peça més cara s’haurà de compensar estalviant d’un altre lloc. L’objectiu és reduir despeses sense reduir qualitat.
– Feta a mida: tenir clar des del principi la superfície que volem construir, els espais que necessitam i les instal·lacions que col·locarem és fonamental per aconseguir una vivenda funcional i adaptada a les nostres necessitats reals.
– Senzilla: la simplificació dels processos de construcció també ajudarà a reduir els costos de l’obra, en aquest sentit, la construcció lleugera i en sec presenta moltes avantatges davant la construcció convencional. A part del preu del material també s’ha de tenir en compte la facilitat de col·locació, per estalviar mà d’obra i que acabi sortint el més econòmic possible.
– Ampliable: si el nostre pressupost és ajustat sempre podem optar per construir una casa compacta i de reduïdes dimensions inicialment, però contemplant ja en el projecte una futura ampliació, per quan tenguem unes necessitats d’espai majors.
– Modular: l’estandarització dels elements que formen la vivenda també suposarà un estalvi considerable. Sempre serà més econòmic utilitzar peces o materials amb mides estàndard que fer-les fer a mida, ja siguin carpinteries, mobles de cuina, etc.
– Ràpida: la reducció del temps de construcció pot significar una disminució essencial de les despeses, per això serà molt important fer una bona planificació, fixant les diferents fases de l’obra. En aquest sentit, la prefabricació pot ser una gran solució per la rapidesa de montatge que presenta.
– Sostenible i eficient: si les despeses de l’obra són importants, no ho són menys les que ens generarà la nostra vivenda al llarg de la seva vida útil, però amb una bona orientació, una bona envolvent tèrmica (aïllament, proteccions solars…) i l’ús de les energies renovables reduirem molt en consum energètic.
– Sana: encara que sembli que no està lligat directament a l’economia de la nostra vivenda, sí que ens hi pot repercutir, perquè viure en una casa propera a geopaties, a camps magnètics, construïda amb materials nocius, que no transpiri, etc. pot tenir conseqüències negatives damunt la nostra salut (baixes laborals, medicació, tractaments…).