Logo Contrafort Arquitectura

Logo Contrafort Arquitectura

971 551 859      info@contrafort.cat
616 170 749      Sebastià Berga Fuster
625 254 956     Joana Gelabert Galmés

FORMACIÓ: Síndrome de l’Edifici Malalt

El cap de setmana del 27 al 28 de setembre vaig assistir a unes jornades de formació realitzades a Barcelona i organitzades per GEA (Associación de Estudios Geobiológicos). El títol de les jornades va ser: “Síndrome de l’Edifici Malalt”, i es varen realitzar a la seu de la Cooperativa d’Advocats Col·lectiu Ronda, promotors de la primera “àrea blanca” a la península i especialitzats en defensar persones malaltes a causa de les condicions dels edificis on fan feina.

Segueix essent notícia i cada cop amb més freqüència trobar algun nou cas d’edificis que acaben produint símptomes desfavorables de salut en els seus ocupants. La baixa humitat ambiental, la mala ventilació i qualitat de l’aire, l’electroestàtica, els camps elèctrics i els camps magnètics de baixa freqüència, els camps electromagnètics d’alta freqüència, els materials sintètics o una presa de terra insuficient poden ser les causes. Els efectes poden ser: irritació als ulls, sequedats, constipats crònics, mal de cap, sinusitis, i una malaltia que cada cop s’associa més a l’edifici malalt: la Lipoatrofia semicircular.

Com s’afronten les auditories ambientals? Quins indicadors de confort s’analitzen? En quines normatives ens podem basar? Com evitar l’electrostàtica? Com es resol aquesta problemàtica als tribunals? És possible crear una zona blanca al mig de la ciutat?

Els ponents que ens han enriquit amb els seus coneixements i les seves experiències han estat:

Ramón Bardají: Màster Superior en Prevenció de Riscos Laborals. Coordinador de Seguretat i Salut en Obres de Construcció. Auditor del Sistema de Gestió de la Prevenció de Riscos Laborals. Màster en Planificació Integral del Medi Ambient.

Enric Aulí: Farmacèutic. Professor associat de construcció sostenible de la UPC. Director dels Serveis d’Intervenció Ambiental a l’Ajuntament de Barcelona.

Mariano Bueno: Pioner a Espanya i expert en Geobiologia, Bioconstrucció i Agricultura Ecològica.

Miquel Arenas: Advocat especialista en Seguretat Social de la Cooperativa d’Advocats Col·lectiu Ronda. Professor a la Universitat Pompeu Fabra de Prevenció de Riscos Laborals.

Elisabet Silvestre: Biòloga. Màster en Bioconstrucció. Docent en Biohabitabilitat en diversos màsters i postgraus. Autora del llibre “Vivir sin tóxicos”.

Valentina Maini: Arquitecta, especialista en Bioconstrucció. Directora de la Asociación Bioarquitectura Mediterránea BaM.

Realment ha estat un curs molt interessant i que m’ha aportat molt, tant a nivell de reforçar i augmentar els coneixements sobre aquests temes, com a nivell de conèixer una gran quantitat de professionals apassionats per la seva feina i per millorar la qualitat de vida de les persones. Gràcies a tots.

CARTELL MAP SEE BCN 2014 def