L’Ànalisi del Cicle de Vida (ACV) és una eina que permet evaluar l’impacte ambiental d’un producte, procés o activitat al llarg de tot el seu cicle de vida. La vida d’un producte es divideix en les següents etapes:
– Extracció: adquisició i extracció de les matèries primeres.
– Producció: transformació de les matèries primeres i l’energia en el producte desitjat.
– Distribució: transport i trasllat del producte final fins al client.
– Ús: utilització del producte final al llarg de la seva vida en servei.
– Reciclatge: finalització de l’ús pel qual havia estat creat inicialment el producte, es recicla i se li dóna un nou ús.
– Rebuig: finalització del l’ús del producte reciclat i retorn al medi ambient com a residu.
Una de les principals virtuds de l’ACV, igual que passa amb altres indicadors com la petjada ecològica, és que permet integrar en un sol valor la complexitat dels sistemes de producció i consum de productes, fent visibles impactes que altres indicadors no reflexen.
Aquest enfocament integral permet relacionar totes les etapes del producte, des del disseny, passant per la fabricació, l’ús, el reciclatge i acabant en el residu que aquest ha generat.
Aquesta metodologia però, també té inconvenients, un d’ells és que considera que els productes neixen i moren, que només tenen una vida, és el que s’anomena cradle to grave (del bressol a la tomba).
Està clar que aquest plantejament avui dia queda una mica curt, per això, sorgeix el concepte cradle to cradle (del bressol al bressol). Aquest nou concepte es basa en la idea que totes les matèries primeres d’un producte es poden separar al final del seu cicle de vida i reutilitzar-se formant nou productes de la mateixa o millor qualitat que els originals, és l’anomenat upcycling.
L’Anàlisi del Cicle de Vida dins l’arquitectura considera que el cicle de vida dels edificis té les següents etapes: extracció de recursos, producció de materials, distribució, construcció, ocupació i manteniment i, finalment, enderroc.